Spațiile de coworking în București, moft sau necesitate?

Februarie 20, 2024 | Coworking Spaces Bucuresti

Spațiile de lucru flexibile, colaborative, denumite generic „Coworking Space”, vor fi următorul model de birouri în epoca modernă; sharing-ul este următorul mod de viață al erei, iar coworking-ul va fi în mod obișnuit sharing-ul din viața noastră profesională.

În 2017, când TheAtelier.ro | Cowork Cafe (devenit astăzi Coworkperativa) a deschis prima cafenea din România ce includea birouri flexibile de închiriat cu ora, nu știam că există o denumire pentru acest model de afacere, în țările dezvoltate acest model se numea “Coworking”. La momentul 2017 existau câteva office HUB-uri in Bucuresti, câteva dintre ele astăzi nu mai sunt, nici locația TheAtelier.ro din centrul vechi al Bucureștiului.

Astăzi, piața de coworking din România, București, a crescut și crește în continuare, nu în același ritm cu creșterea mondială dar este evident că încearcă să urmărească trendul.

Pentru un antreprenor la început de drum, un freelancer sau chiar un angajat al unei companii multinaționale care a implementat modelul de lucru “hot-desk” sau “work from home“, beneficiile utilizării unui spațiu de coworking sunt nenumărate, iar alternativa utilizării unei cafenele publice nu este întotdeauna potrivită și nu pentru oricine.

Să lucrezi de acasă singur este bine, dar nu pentru mult timp, este imposibil să nu te simți la un moment dat singur și confuz în același decor unde există și viața ta privată, fără să mă gândesc aici la nevoia de a chema pe cineva la tine pentru o întâlnire de lucru; cred că doar cei mai privilegiați dintre noi, care dețin un birou dedicat acasă, sunt convinși că se poate lucra foarte bine de acasă, dar în realitate, va exista acel moment când și ei vor căuta uneori o ieșire, sau cel puțin așa ar trebui să facă, ar fi bine măcar pentru ritm și motivație.

Într-un spațiu de coworking sau work hub, găsești cam tot ce ai avea dacă ai închiria un birou, doar că diferența o face costul (eficiența financiară) și gestionarea generală a biroului; nu mai trebuie să fii atent mereu dacă la birou când ajungi găsești curat, poate nu mai știi dacă mai este cafea sau ceai, sau ți-ai adus aminte că trebuie să plătești chiria, utilitățile, cheltuielile lunare divizate în procese pe care trebuie mereu să le ții minte. Nu ți se pare ideal să plătești o singură factură care să le includă pe toate și fără să-ți mănânce din timpul tău de lucru pentru a le gestiona?

Ce nu găsești acasă lucrând singur este sigur pe acel cineva pe care să-l întrebi sau să îi povestești despre orice îți place să conversezi în pauza de cafea, mai ales despre afacerea ta, despre provocările zilnice din antreprenoriat (mai ales în România), pentru că oricât de prinși de lucru am fi, este recomandat medical ca la fiecare maxim 50 de minute să iei o pauză de 5 minute. De multe ori, persoana de lângă noi poate fi chiar viitorul colaborator, pentru că toți avem nevoie la un moment dat de cineva căruia să-i cerem ajutorul, avem meserii diverse dar în același timp complementare.

În București există spații de coworking, unele specializate pentru anumite meserii, altele pot acomoda pe oricine își dorește să lucreze la birou și nu acasă. Unele sunt brand-uri multinaționale importante în piața de profil mondială, altele sunt companii românești mai mari sau mai mici; oricum ar fi, toate aduc un mare beneficiu antreprenoriatului din România, fie că vorbim de comunități sau programe specifice afacerilor la început de drum.

Am urmărit de ceva timp evoluția spațiilor de coworking și am făcut un rezumat despre existența lor în 2024; enumerarea lor este aleatorie.

Uite, mai jos, o lista a office hub-urilor, work hub-urilor si coworking-urilor pe care le-am gasit in Bucuresti:

Articole asemanatoare

Seara cu vin si pictura

18 aprilie 2024 | Coworkperativa din Romană Înscrie-te la eveniment Vă invităm deschideți ușa creativității într-un mediu relaxant și prietenos, într-o seara de neuitat petrecută între oameni frumoși la Coworkperativa,

Citeste mai mult

Vin și atât.

Vin și atât. 9 mai 2024 | Coworkperativa din Romană Înscrie-te gratuit la eveniment Continuăm seria de întâlniri #Vinșiatât la Coworkperativa din Romană. Din două în două săptămâni, joia de

Citeste mai mult

Spatiul nostru de coworking ti-a atras atentia?

Daca totusi mai ai nevoie de informatii suplimentare, contacteaza-ne si iti raspundem rapid.